Tate Modern Switch House: a New Perspective on London

P1000769

High rise developments are often exclusive private spaces, as attested by the current glut of luxury flats, hotels and offices rising across Inner London. Even recent developments advertising their public space credentials have come up short, with for example the Shard’s fantastic views costing £25 entry fee, or the Walkie-Talkie’s ‘skygarden’ amounting to an expensive restaurant and some pot plants.

It’s wonderfully refreshing therefore that London’s newest tower is dedicated to public space. Tate Modern’s Switch House extension includes free galleries, spaces for contemplation and discussion, and one of the most spectacular 360 degree viewing locations in London. It all adds up to a big improvement to what was already a very successful gallery.

The Switch House exterior sits right next to brightly coloured flats and office developments. Architects Herzog and de Meuron have opted for a bold angular form that holds its own in this contested space, while still complementing the original Bankside power station through the use of a brickwork lattice.

P1000748P1000791

The gallery floors are spacious, with the exhibits focusing less on blockbuster artists, and more on international voices, sculpture and performance. For example the Living Cities gallery features works from the Middle East and Africa. The winding nature of the tower staircases also creates many intimate and relaxing spaces, which contrasts nicely with the busier open galleries next to the turbine hall.

P1000774P1000773P1000786

The viewing gallery presents a superb panorama over the City, St Paul’s, East and South London. It’s an amazing perspective, and quite unique compared to other skyline views, particularly with Bankside tower looming just in front, and no glass barriers present. Thew view westwards is more obscured from developments around Blackfriars, but is still fascinating.

P1000769P1000757P1000762P1000763

Here’s how the the new tower links with the existing galleries in the internal plan. There’s even a bridge across the turbine hall. High-res versions of these photos are on flickr.

P1000784P1000782

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s